portada-diseño-interfaz-usuario

Característiques d'una bona interfície d'usuari (UI)

9 June 2020
DISSENY
6 min (604 paraules)

Quan comencem el disseny d'un lloc web o una aplicació mòbil, en moltes ocasions ens entra la temptació d'afegir elements visuals que impactin, que creiem que poden ser atractius per a l'usuari o simplement ens agraden com es veuen a la interfície. Però tot element que es trobi en una Interfície d'Usuari (UI) ha de tenir un objectiu funcional.

PER DECIDIR QUINS ELEMENTS SÓN BONS O NECESSARIS EN UNA INTERFÍCIE D'USUARI (UI), HEM DE PREGUNTAR-NOS SI AQUESTS ELEMENTS SERAN FUNCIONALS PER L'EXPERIÈNCIA DE L'USUARI (UX).

Tens dubtes sobre què és UI i UX, i com diferenciar-los? No et perdis aquest post: UI vs UX: què són i com diferenciar-los

Cada Interfície d'Usuari és única, ja que s'adapta a les necessitats pròpies del lloc i de l'usuari. Així doncs... Hi ha uns elements clau que converteixen una Interfície d'Usuari en una BONA Interfície d'Usuari? En la nostra opinió, no. Però si que hi ha una sèrie de característiques a tenir en compte en el moment de dissenyar una bona Interfície d'Usuari.

 

CARACTERÍSTIQUES D'UNA BONA INTERFÍCIE D'USUARI

1#Simplicitat
Com menys elements decoratius i/o ornamentals formin part d'una interfície, més fàcil serà la identificació dels elements funcionals. La simplicitat és clau en qualsevol disseny per a permetre una bona interacció entre usuari i interfície. Abans d'afegir característiques i contingut addicional a la teva interfície, recorda en fer-te la següent pregunta "És realment necessari aquest element o funció per a l'usuari ?. Hem d'assegurar-nos que cada funció o element tingui un propòsit específic.

2#Claredat
Anomenem els elements pel seu nom. Per aconseguir una interfície clara, és recomanable anomenar els elements del menú i qualsevol altre tipus d'element d'acció pel seu nom i amb claredat. Amb això li facilitarem la navegació a l'usuari, i evitarem experiències d'usuari negatives.

3#Familiaritat
Aprofitant que la majoria d'usuaris naveguen per llocs web i aplicacions mòbil diàriament, hi ha certs elements d'una interfície que resulten familiars a gairebé tots els usuaris. L'ús d'icones universals com el "menú hamburguesa" en apps o la col·locació del logotip a la part superior esquerra d'un lloc web, ens ajudaran a crear una relació de familiaritat entre la interfície i l'usuari, que li facilitarà la navegació i millorarà l'experiència d'usuari.

4#Coherència
Hi ha un document que es coneix popularment com "guia d'estils" que és bàsic en qualsevol disseny d'una interfície. A la guia d'estils es recullen des de la paleta cromàtica, les fonts i quan utilitzar-les, el llenguatge i to de comunicació, estil i tractament de les imatges ... Aquest document és essencial i ens ajuda a mantenir una coherència visual entre els diferents apartats o seccions d'un projecte.

5#Rapidesa
Encara que a simple vista la rapidesa es pugui considerar una característica de l'Experiència d'Usuari (UX), quan ens referim al fet que una Interfície d'Usuari sigui ràpida, ho fem en el sentit de l'aprenentatge. Que un usuari es familiaritzi i conegui com navegar per una Interfície d'Usuari de forma ràpida, és essencial i molt important per a què cada vegada que l'usuari visiti la nostra pàgina no hagi d'aprendre des de 0 com interactuar amb la interfície.

 

I PER ACABAR ...

Avui dia hi ha múltiples tipus de Interfície: Interfície formada per text, interfície de veu (VUI), interfície cervell-ordinador ... Però el tipus d'interfície més coneguda, i amb la qual gairebé tots els usuaris han interactuat en alguna ocasió, és la interfície gràfica. Sigui quin sigui el tipus d'interfície, és recomanable que compleixi totes les característiques anteriors per oferir una millor Experiència d'Usuari (UX). Vols aconseguir una bona Interfície d'Usuari? Informa't.