portada-ux-vs-ui

UI vs UX: què són i com diferenciar-los

22 març 2019
DISSENY
5 min (471 paraules)

Quan vam dissenyar una pàgina web o una aplicació per a mòbil, hi ha dos conceptes fonamentals que cal tenir en compte: el UI (User Experience, o en espanyol "Experiència d'Usuari") i el UX (User Interface, en espanyol Interfície d'Usuari) . Llavors ... què signifiquen? i el més important, com es diferencien?

 

UX: UNA EXPERÈRIENCIA SATISFACTÒRIA PER A L'USUARI

Entenem com a experiència d'usuari allò que una persona percep a l'interactuar amb un producte o servei. Per aconseguir una bona UX hem de enfocar-nos en dissenyar productes útils, usables i atractius, la qual cosa influeix en el qual usuari es senti satisfet, feliç i encantat d'usar el producte o servei. Com bé diu el seu nom l'Experiència d'Usuari se centra en l'usuari, per això resulta fonamental comprendre als usuaris finals i les seves veritables motivacions i necessitats, considerar des del primer moment què interfície, quins continguts i quines interaccions aconseguiran el resultat buscat.

UX NO ÉS AGREGAR FUNCIONALITATS, ÉS POSAR-SE EN LA PELL DE L'USUARI.

 

UI: EL "LOOK & FEEL" DEL PRODUCTE 

La Interfície de l'Usuari és la vista que permet a un usuari interactuar de manera efectiva amb un sistema. L'UI és la suma d'una arquitectura d'informació + elements visuals + patrons d'interacció, i se centra en crear una interfície d'acord amb l'experiència d'usuari i d'l'usuari. A la UI és on es decideix el disseny visual (imatges, icones ....), el disseny dels elements (botons, formularis ...), la guia d'estil (paleta de color, fonts ...) i el disseny d'interacció (com respon el sistema / producte / servei quan l'usuari interactua amb aquest).

UNA BONA UI ENS PERMET DONAR UNA BONA UX, PERÒ NO HO ÉS TOT.

 

UX NO ÉS UI, PERÒ UI SI ÉS UX

Atès que les paraules en si van juntes i poden arribar a crear confusió, cal deixar molt clar que l'Experiència de l'Usuari no és la Interfície de l'Usuari, però que la Interfície de l'Usuari es troba dins el disseny de l'Experiència d'Usuari. Per finalitzar el post i ajudar-vos a entendre millor cada concepte, us definim algunes característiques bàsiques de cada un:

 

UX: EXPERIÈNCIA D'USUARI

  1. Centrat en l'usuari.
  2. Organitza i distribueix els elements.
  3. Genera una navegació intuïtiva i fàcil.
  4. Usabilitat.
  5. Accessibilitat.
  6. Específica la interacció

 

UI: INTERFÍCIE D'USUARI 

  1. Dóna estil als elements.
  2. Disseny més pur (tipografies, icones, imatges, botons ...)
  3. Ha d'anar d'acord amb l'experiència d'usuari.
  4. Agradable, eficient i atractiu.

 

Ara que ja coneixes els dos conceptes clau per generar una bona web o aplicació, ¿Aquestes punt per començar a dissenyar el teu producte?Contacta'ns, som experts en disseny UX i UI.