portada-diccionario-programador

El diccionari del programador

25 June 2018
SOFTWARE
10 min (1007 paraules)

Quan treballes amb programadors hi ha moltes possibilitats que perdis el fil de la conversa, sobretot quan deixen anar frases com “Aquesta tarda hauré de compilar el projecte app” o “Estic acabant la API del nou gestor”.

 

PARLEM CLAR

Com és normal en cada ofici i treball, hi ha algunes paraules tècniques i vocabulari que només les persones que treballen del mateix entendran, ja siguin programes, expressions o accions. Però resulta que l'ofici del programador està molt demandat, atès que vivim en una societat totalment digital, i usem apps i webs gairebé tot el temps.

A ESPANYA HI HA MÉS DE 300.000 PROGRAMADORS.

 

Però si vols saber més sobre el món de la programació, i entendre alguns termes bàsics, et portem un petit diccionari / glossari amb algunes de les paraules que més escoltem o hem escoltat en l'oficina.

 

UN DICCIONARI BÀSIC

API (Application Programming Interface): Interfície de programació d'aplicacions. Una sèrie de rutines usades per una aplicació per a gestionar generalment serveis de baix nivell, realitzats pel sistema operatiu de la computadora.


Back-end i front-end: El front-end és la part del programari que interactua amb els usuaris i el back-end és la part que processa l'entrada des del front-end.


Breakpoint: és un punt de tall, que en programació és una línia/s especifica/s en el qual volem que es detingui el flux habitual del programa. Les finalitats poden ser varis, verificar el flux del programa o valors de les dades, etc.


Bug: terme aplicat als errors descoberts en executar qualsevol programa informàtic. Es va usar per primera vegada l'any 1945 per Grace Murray Hooper, una de les pioneres de la programació moderna.


Codi executable: correspon a unitats de programes, on l'ordinador pot realitzar les instruccions compilades que tindran enllaçades una o diverses biblioteques. El benefici de tenir el codi executable és que es pot saber que la compilació va ser realitzada correctament i el programa pot funcionar correctament, perquè està lliure d'errors de variables, signes i altres.


Codi font: conjunt de línies de textos, que són les directrius que ha de seguir l'ordinador per a realitzar aquest programa. Per tant, és en el codi font on es troba escrit el funcionament del programa o aplicació.


Codi heretat: o legacy code, és codi font relacionat amb un sistema operatiu o una tecnologia de computació sense suport tècnic. També pot aplicar-se a codi inserit en programari més modern per a integrar o oferir suport a una funció creada en el passat.


Compilar: la tasca de compilar es refereix al procés de traducció del codi font d'un programa. Aquest ha de compilar-se pel fet que el codi treballat pel llenguatge de programació no és executable directament per la computadora, és per això la necessitat de traduir les instruccions contingudes en el text a l'anomenat “llenguatge de màquina” o codi binari.


Commit: consolidar, confirmar o fer un commit es refereix a la idea de confirmar un conjunt de canvis provisionals de manera permanent. Un ús popular és al final d'una transacció de base de dades.


Debugar: o també dit com depurar, és l'execució controlada d'un programa o codi per a seguir cada instrucció executada i localitzar així els bugs o errors, codis de protecció, etc.


DOM (Document Object Model): model d'objectes de document. Permet la creació d'aplicacions altament interactives basades en la web. Defineix quins atributs són associats amb cada objecte i com els objectes i els atributs poden ser manipulats. També presenta un document HTML com una estructura d'arbre. 


Encoding: o també conegut com a codificació de caràcters, és el mètode que permet convertir un caràcter d'un llenguatge natural ()com el d'un alfabet) en un símbol d'un altre sistema de representació, com un número o una seqüència de pulsos elèctrics en un sistema electrònic, aplicant normes o regles de codificació.


Framework: esquema (o patró) per al desenvolupament i/o la implementació d'una aplicació.


FTP (File Transfer Protocol): Protocol de Transferència d'Arxius. Permet a un usuari d'un sistema accedir i transferir, a i des de, un altre sistema de xarxa. FTP és també habitualment el nom del programa que l'usuari invoca per a executar el protocol.


Funcions: definir una funció significa escriure un conjunt de línies de codi que fan una tasca específica i pot retornar un valor. Les funcions poden prendre paràmetres que modifiquin el seu funcionament.


Host: utilitzat a vegades com a sinònim de mainframe, en realitat identifica l'ordinador central en un sistema informàtic complex.


Hosting: en anglès, allotjar o allotjar. En Internet significa posar una pàgina web en un servidor d'Internet perquè aquesta pugui ser vista en qualsevol lloc del món sencer amb accés a Internet. Conegut també com a allotjament web, app, etc.


IDE: un IDE és un entorn de programació que ha estat empaquetat com un programa d'aplicació, és a dir, consisteix en un editor de codi, un compilador, un depurador i un constructor d'interfície gràfica. Els IDEs poden ser aplicacions per si soles o poden ser part d'aplicacions existents.


Log: arxiu de text clàssic que recull de manera cronològica tots els esdeveniments que han afectat un sistema informàtic i totes les accions desencadenades per aquests esdeveniments.


Refactorizar codi: el terme refactorización s'usa sovint per a descriure la modificació del codi font sense canviar el seu comportament, la qual cosa es coneix informalment per netejar el codi. Els desenvolupadors solen alternar la inserció de noves funcionalitats i casos de prova amb la refactorització del codi per a millorar la seva consistència interna i la seva claredat.


SQL (Structured Query Language): és un llenguatge especialitzat de consulta que permet realitzar consultes (queries en anglès) a base de dades.



DEVELOPERS! DEVELOPERS!

Ara ja coneixes més sobre el món de la programació i del seu vocabulari., i esperem que aquest diccionari bàsic t'hagi estat d'utilitat o t'hagi causat curiositat.

 En el nostre equip, tenim programadors especialitzats en el desenvolupament app i web, que sempre es mantenen actualitzats en llenguatges i codis de programació. Iniciem un projecte?